Μία πρωτότυπη πολιτιστική πρόταση από τον Προοδευτικό Σύλλογο Συκιάς Άγγελος Σικελιανός


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Συκιάς Άγγελος Σικελιανός εγκαινιάζει τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2018-2019 με μία καινούργια, πρωτότυπη πρόταση, το Θέατρο+.

Ολόκληρα Σαββατοκύριακα αφιερωμένα στο θέατρο: το Σάββατο πάμε όλοι μαζί στο θέατρο και την Κυριακή συμμετέχουμε σε ένα βιωματικό εργαστήρι, ειδικά φτιαγμένο για εμάς και την παράσταση που είδαμε!

Συχνά το θέατρο θεωρείται “δύσκολη διασκέδαση”. Μέσα στην πληθώρα των προτάσεων των αιθουσών, δεν ξέρουμε τι και πώς να διαλέξουμε. Κάποιες φορές βγαίνουμε από το θέατρο με την αίσθηση ότι δεν καταλάβαμε, ότι δεν ήταν για μας… Άλλες πάλι ψάχνουμε να βρούμε το περίφημο “νόημα”…

Το πρόγραμμα Θέατρο+, σε συνεργασία με τη θεατρολόγο Μυρτώ Ράις, επιλέγει για εμάς μία παράσταση τον μήνα, οργανώνει τη θεατρική έξοδο της ομάδας μας και τη συμπληρώνει μ’ ένα πρωτότυπο βιωματικό εργαστήρι, ειδικά σχεδιασμένο για αυτήν και εμπνευσμένο από την παράσταση!

Μέσα από διαδραστικά και διασκεδαστικά παιχνίδια και ασκήσεις, βάζουμε σε λειτουργία τις αισθήσεις μας, εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, εμπιστευόμαστε τις ικανότητές μας, δοκιμάζουμε έναν διαφορετικό τύπο επαφής με τους άλλους, κάνουμε τις εντυπώσεις μας λέξεις, κίνηση, φαντασία και εφευρετικότητα. Για να διαπιστώσουμε ότι το “δεν είναι για μας” δεν υπάρχει, ότι το “νόημα” βρίσκεται… αλλού. Και όλ’ αυτά παίζοντας και δημιουργώντας!

Λίγα λόγια για τα βιωματικά σεμινάρια

Κάνουμε συχνά λόγο για τον κριτικό αναγνώστη, αλλά σπάνια μιλάμε για τον κριτικό θεατή. Η καλλιέργεια όμως μιας ενεργητικής ματιάς και στάσης μπορεί να διαμορφώσει ένα ενήμερο, απαιτητικό αλλά και καλοπροαίρετο κοινό, μπορεί να διευρύνει αυτό που ο Μπρεχτ ονόμαζε «κύκλο των μυημένων».

Ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης στην τέχνη, όραμα του πρώτου Υπουργού Πολιτισμού της μεταπολεμικής Ευρώπης, του Γάλλου Αντρέ Μαλρώ, συνδέθηκε άρρηκτα με την αντίληψη μιας δημοκρατικής κοινωνίας, όπου η τέχνη είναι υπόθεση και δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως καταγωγής, μόρφωσης ή οικονομικής κατάστασης. Η αρχική όμως πεποίθηση σύμφωνα με την οποία αρκεί να έρθει το κοινό σε αδιαμεσολάβητη επαφή με την τέχνη, χωρίς κατηχήσεις ή εκπαιδεύσεις, για να νιώσει την δύναμή της, απέδειξε μέσα στον χρόνο την αναποτελεσματικότητά της: ο κοινωνικός ντετερμινισμός και οι προσωπικές αναπαραστάσεις είναι τελικά ισχυρότεροι… Η ανάγκη δημιουργίας ενός «σχολείου του θεατή» γεννήθηκε λοιπόν από αυτή τη διαπίστωση. Το δικαίωμα στην πρόσβαση στην τέχνη συνδέεται πλέον με το δικαίωμα στη συμμετοχή.

Το πρόγραμμα που προτείνουμε προσεγγίζει με βιωματικό τρόπο το θεατρικό δρώμενο και επιθυμεί να αναδείξει τις δημιουργικές ικανότητες του κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά. Η εμπειρία της θεατρικής παράστασης έχει κινητοποιήσει τον θεατή ψυχικά και σωματικά. Το βιωματικό εργαστήρι δημιουργεί τις προϋποθέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας ώστε η ομάδα να ανασύρει και να ανταλλάξει συναισθήματα, βιώματα, γνώμες, προτάσεις, να τα μετατρέψει σε γνώση και δημιουργικότητα ανταλλάσσοντάς τα με τους υπόλοιπους της ομάδας και να νιώσει τελικά ότι έχει μπει σε μια (εκ-)πολιτιστική δυναμική.

Η ομάδα αυτο-εκπαιδεύεται: τα μέλη της θέτουν σε λειτουργία τις αισθήσεις τους, εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, δοκιμάζουν έναν διαφορετικό τύπο επαφής με τους άλλους, και διαπιστώνουν την ικανότητά τους να αναλύουν την παράσταση, ακόμα και να κάνουν δικές τους δημιουργικές προτάσεις. Οι τοίχοι που κρύβουν πίσω τους την τέχνη δεν είναι τελικά τόσο ψηλοί όσο φάνταζαν! Και οι ίδιοι γίνονται σιγά-σιγά κριτικοί θεατές.

Λίγα λόγια για τη θεατρολόγο Μυρτώ Ράιςmyr1
Η Μυρτώ γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε στη Γαλλία 25 χρόνια, έχει όμως περάσει και τα 48 της καλοκαίρια στη Συκιά! Εκτός από σπουδές θεατρολογίας, ένα πιο πρόσφατο μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων και τη δεκαετή ενασχόλησή της με τη θεατρική κριτική, δραστηριοποιείται (και προβληματίζεται) γύρω από αυτό που ονομάζεται «Σχολείο του θεατή». Οι βιωματικές μέθοδοι και συμμετοχικές τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι αποτέλεσμα της διαδρομής της ως σκηνοθέτης, κριτικός θεάτρου, εμψυχώτρια εργαστηρίων πρακτικής ή θεωρητικής προσέγγισης και συνεργάτιδα θεάτρων για τη διεκπεραίωση πολιτιστικών προγραμμάτων. Η φιλοσοφία των τεχνικών αυτών βασίζεται στο γαλλικό κίνημα της “λαϊκής εκπαίδευσης” (éducation populaire), που στόχο έχει την εκπαίδευση του λαού από τον ίδιο το λαό με σκοπό τη χειραφέτησή του.

Κρατήσεις και Πληροφορίες σχετικά με τις παραστάσεις και με το περιεχόμενο των εργαστηρίων: Τηλεφωνικά στο 6986262542 (Μυρτώ Ράις και με email στο culture.sykia@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s